Sıkça Sorulan Sorular
Terapi Süreci Hakkında Merak Ettikleriniz
Terapiye ihtiyacım olduğunu nasıl anlarım?
Eğer bir kişi sorumluluklarını yerine getirmekte isteksiz ve kaçınan davranıyorsa, kişilerarası ilişkilerinde anlayamadığı bazı sorunları tekrar tekrar yaşıyorsa, zor karar veriyor ve kararlarından memnun olmuyorsa, genel olarak karamsar, keyifsiz, isteksizse, kendini alamadığı bir takım düşüncelere saplanıp kalıyorsa, anlamsız korku veya endişeleri varsa ancak bunları bir türlü durduramıyorsa ve tüm bunlardan dolayı günlük işlerini sürmekte sorun yaşıyorsa psikoterapiye ihtiyacı olabilir. Çünkü bu tip durumlar ruhsal bozukluklara işarettir. Ve ruhsal bozukluklarda uzman desteği almaksızın kalıcı bir iyileşme neredeyse mümkün değildir.
Psikolog mu Psikiyatrist mi nasıl karar vereceğim?
Psikiyatristler, tıp fakültesinden mezun ve Psikiyatri alanında ihtisas yapmış hekimler olup, ilaç yazma yetkisine sahiplerdir. Psikologlar ve psikolojik danışmanlar ilaç yazamaz, ancak ilaç desteği alınması gereken durumlarda (danışanla çalışan uzmanların önerisi veya kişinin ihtiyaçları doğrultusunda) psikiyatrik süreç de terapi sürecine eklenir.
Psikoterapi süreci ve ilaç kullanımı birbirinden ayrı alanlar olup, bu sebeple farklı uzmanlarla yürütülmesi uygundur. Kurum olarak birlikte çalıştığımız devlet ve özel hastaneler ve psikiyatristler olup, ihtiyaç duyulması durumunda size doğru yönlendirme psikoloğunuz tarafından yapılacaktır.
Kaç seans yeterli olur?
Toplamda terapinin kaç seans süreceği size ve uzmanın izleyeceği faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Herkesin sorunu aynı değildir, doğal olarak çözüm süreci de farklılıklar gösterecektir. Danışanın içinde bulunduğu sıkıntının şiddeti, niteliği ve danışanın psikolojik dayanıklılığı, değişime olan direnci gibi birçok kritere göre sürecin uzunluğu değişir. İlk görüşme sonrasında uzman ve danışan süreç hakkında konuşarak seans süresi ve sıklığını kararlaştırırlar.
Seans süresi nedir ve sıklıkları ne kadar olmalıdır?
Seanslar ortalama 50 dakika sürer. En başta haftada bir olması en idealidir, iyileşme oldukça seans sıklığı düşürülür.
Seans ücretleri nedir?
Terapi ücretleri; gittiğiniz uzmanın deneyimi, eğitim, düzeyi, hizmet verdiği konuya göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıntılı bilgi için lütfen iletişime geçiniz.
Seansta paylaştıklarımın gizli kalacağına nasıl güvenebilirim?
Psikologlar etik kurallar gereğince danışanlarına ilişkin özel bilgileri korumak sorumluluğu taşırlar.
Başvurunuz, başvuru süreciniz ve seanslarınızda paylaşacağınız tüm bilgiler gizlidir.
Terapi sürecindeki gizlilik yalnızca kendinize veya başka birine zarar/ tehlike oluşturabilecek bir durum olduğunda (düşlemler değil gerçek bir durum olduğunda) gerekli önlemler alınarak danışanın bilgisi dahilinde ilgili kişilere aktarılır.
Bunun dışında gizliliğin ihlali asla söz konusu değildir.
Online platformlarla ilgili kaygınız varsa sizin tercih ettiğiniz platform üzerinden terapi sürecinize başlayabilirsiniz.
Psikoterapi süreci ve ilaç kullanımı birbirinden ayrı alanlar olup, bu sebeple farklı uzmanlarla yürütülmesi uygundur. Kurum olarak birlikte çalıştığımız devlet ve özel hastaneler ve psikiyatristler olup, ihtiyaç duyulması durumunda size doğru yönlendirme psikoloğunuz tarafından yapılacaktır.
Başka bir sorunuz mu var? Bana ulaşın.