top of page
Sanem Doğan Yaprak

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Nedir?

Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu, dikkat eksikliği, dikkat dağınıklığı, hiperaktivite ve dürtüsellik gibi temel semptomlarla kendini gösteren nörolojik bir bozukluktur. DEHB en yaygın çocukluk çağı problemi olduğu düşünülmektedir ve görülme sıklığı ortalama yüzde 5 ila 11'dir. Yetişkinlikte DEHB'nin daha az yaygın olduğu ve yetişkinlerin yaklaşık yüzde 2 ila 5'inin teşhis edildiği düşünülmektedir.


DEHB belirtilerini yönetmek hem çocuklar hem de yetişkinler için zor olmasına rağmen DEHB'den etkilenen herkes, mücadeleleri aşmak ve yeteneklerini kullanmak için başa çıkma becerilerini öğrenebilir. DEHB neye benziyor? DEHB'li bazı çocuklar ve yetişkinler, okuldaki veya işteki görevlere konsantre olmayı zor bulur ve sık sık hayal kurabilir. DEHB'li çocuklar yıkıcı, meydan okuyan veya ebeveynleri, akranları veya öğretmenleri ile geçinmekte zorluk çekebilir. Özellikle hiperaktivite ve dürtüsellik ile mücadele eden çocuklar, genellikle yetişkinlerin yönetmesi zor olabilecek davranışsal zorluklar yaşarlar.

Öte yandan, yetişkinlerin huzursuz veya kıpır kıpır hissettiklerini bildirme olasılıkları daha yüksek olabilir; Dürtüsellikle mücadele ederlerse hayatlarını olumsuz etkileyen ani kararlar alabilirler. Hem çocuklar hem de yetişkinler için yürütücü işlevler (planlama, duygusal düzenleme ve karar verme ) de sıklıkla etkilenir. Birçok çocuk ve yetişkin, ya hiperaktif ya da dikkatsiz DEHB belirtileri gösterir, ancak tipik olarak kombine tip DEHB olarak adlandırılanda, her iki semptom grubunun birlikte var olması da mümkündür. DEHB gerçek mi? Çoğu psikiyatrist ve psikolog, DEHB'nin gerçek olduğu konusunda hemfikirdir. Ailelerde bulunur (genetik kökleri düşündürür) ve nörolojik kanıtlar, beyin büyümesi ve gelişimindeki değişikliklerle ilişkili olduğunu bulmuştur. DEHB ayrıca akademik, iş ve ilişki sorunlarıyla da bağlantılıdır ve tedaviye yanıt verir ve bu da klinik geçerliliği olduğunu düşündürür. Ancak, bozukluğun aşırı teşhis edilip aşırı tedavi edilip edilmediği veya günümüz dünyasında daha az uyumlu hale gelen bir dizi evrimleşmiş özelliği yansıtıp yansıtmadığı geniş çapta tartışılıyor. DEHB'ye ne sebep olur? Diğer birçok akıl sağlığı bozukluğu gibi, DEHB'nin nedenleri araştırılmaya devam etmektedir. Genlerin , ana rahminde toksinlere maruz kalma ve erken travmatik deneyimler gibi çevresel etkiler gibi kilit bir rol oynadığı teorize edilir. DEHB bir davranış bozukluğu olduğundan, özellikle çocuklarda uygun davranış beklentileri, bazı vakalarda muhtemelen tanıları etkiler. DEHB nasıl tedavi edilir? Uzmanlar, DEHB tedavisinin öncelikle davranışsal ( terapi , dikkat eğitimi, artan oyun, daha büyük yapı) mı yoksa farmakolojik mi olması gerektiğini tartıştılar. Birkaç büyük çalışma, her ikisinin bir kombinasyonunun en etkili olabileceği sonucuna varmıştır. DEHB genetik midir? Önemli kanıtlar, DEHB'nin hem genetik hem de çevresel temellere sahip olduğunu göstermektedir. Örneğin ikiz çalışmaları, tek yumurta ikizlerinin her ikisine de DEHB tanısı koyma veya DEHB benzeri davranışlar sergileme olasılığının çift yumurta ikizlerinden önemli ölçüde daha yüksek olduğunu bulmuştur. DEHB'den “sorumlu” olarak kabul edilen tek bir gen yoktur; daha ziyade, birçok psikiyatrik durum gibi, sadece bir kısmı ortaya çıkarılan birçok genetik varyantla bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Çocuğumun DEHB'sini yönetmesine en iyi nasıl yardımcı olabilirim? Bütün çocuklar sevgiden, yapıdan ve tutarlılıktan yararlanır; DEHB'li çocukların sürüler halinde üçüne de ihtiyacı vardır. DEHB semptomları ve bunların sonucunda ortaya çıkan akademik ve sosyal zorluklar çocuğun özgüvenine zarar verebileceğinden, ebeveynler işe yarayan bir tedavi bulmak için adımlar atmalı, çocuğun güçlü yönlerini belirlemesine yardımcı olmalı ve dünyayı dolaşmayı öğrenirken ihtiyaçlarını savunmalıdır. Ebeveynler ayrıca çocuğun rutinleri oluşturmasına, özel ihtiyaçlarına yönelik akademik stratejileri belirlemesine ve kalıcı arkadaşlıklar kurmak için gerekli sosyal becerileri öğrenmesine yardımcı olmalıdır.



Comments


bottom of page